Carrièretips

Carrièretips

Ben je net afgestudeerd of starter op de arbeidsmarkt of heb je een afstand tot de arbeidsmarkt, neem het heft in eigen handen en maak werk van je carrière!

Lees onze tips en tricks over hoe jij het meeste haalt uit je loopbaan. Of je nu hoger op wil komen of van baan wilt veranderen, wij helpen je graag.

Lees hier onze tips en tricks 

      Welke vragen je kunt verwachten tijdens je sollicitatie gesprek

      Hoe je een C.V. opstelt

      Hoe je een motivatiebrief opstelt

      Voorbereiden op je sollicitatiegesprek

      Wat je na je sollicitatiegesprek kunt doen

 

Oriënteren

Oriënteren op je loopbaan; weten wat je wilt doen, oriënteren op de arbeidsmarkt. One2Return helpt je met het uitzoeken van waar je interesses en talenten liggen. Samen met O2R kan je ontdekken wat je leuk vind en welk bedrijf bij je past. Wie weet is een klein bedrijf iets voor jou, maar wellicht is een groot bedrijf waar je (meer) doorgroeimogelijkheden hebt iets wat beter bij jou past. Daarnaast kan je jezelf ook afvragen of je van een formele of een informele sfeer houdt.

Benieuwd naar jouw rol binnen een team? Onderzoek dit met behulp van de 9 rollen van Belbin .

1.       de bedrijfsman: nuchter , ordelijk en doelmatig, goed in het vorm geven van een plan

2.       de brononderzoeker: nieuwsgierig, extravert, verkennend, inbrengen en verbinden van ideeën

3.       de plant: introvert en eigenzinnig, voornaamste bron van vernieuwing, inspiratie

4.       de monitor: verstandig en voorzichtig, weloverwogen analyse van problemen

5.       de vormer: gepassioneerd, prestatiedrang, anderen in beweging brengen

6.       de voorzitter: extravert, ruimdenkend, natuurlijke coördinator, neus voor ieders talent

7.       de zorgdrager: waakzaam, oog voor detail, hang naar perfectie en bewaakt de kwaliteit

8.       de groepswerker: gevoelige sociale antenne, communicatieve souplesse, integrerende rol

9.       de specialist: stille, standvastige solist, toegewijd vakman, weet heel veel van weinig

Solliciteren

Het is zover, je hebt besloten om op zoek te gaan naar een baan. Naar een baan zoeken is niet alleen vacatures opzoeken, er komt nog meer bij kijken, zoals het daadwerkelijk solliciteren op een baan.

Hoe schrijf je een overtuigende sollicitatiebrief? Hoe maak je een goed cv? Waar moet je op letten tijdens een sollicitatiegesprek? Hieronder vind je enige tips hiervoor.

1.      Voorbereiding is belangrijk. Denk hierbij aan je cv maar ook aan het sollicitatiegesprek. Zorg dat je cv kort en krachtig is, maak zo nodig een video-cv, zo krijgen werkgevers een totaal beeld van je.

2.     Je vraagt je zeker af wat nou eigenlijk een goede cv is. Een goede cv is zoals hierboven beschreven een kort en krachtige cv. Een basis cv bevat in elk geval de volgende onderdelen:

·         Persoonlijke gegevens; volledige naam; voornaam + eventuele andere voornamen + achternaam. Adres. Telefoonnummer. E-mailadres. Geboortedatum en plaats. Burgerlijke staat en nationaliteit.

·         Opleidingen; alle opleidingen die je gevolgd hebt vanaf de lagere school, gebruik hierbij de officiële benamingen en afkortingen. Vermeld bij iedere opleiding of je hiervan een diploma of certificaat ontvangen hebt en in welk deze behaald is. Je kan hierbij ook je vakken of afstudeeronderwerpen noemen. Onder dit kopje kan je ook alle cursussen noemen die hebt gevolgd, let op: vraag jezelf wel af of de desbetreffende cursus van belang/interessant is voor de werkgever die jouw cv gaat lezen. Je kunt dit altijd per sollicitatie aanpassen. Zit er een opleiding tussen die je niet hebt afgerond? Die mag je er ook bij vermelden.

·         Werkervaring; hieronder noteer je de bedrijven waarvoor je gewerkt hebt en ook de functies die je daar vervuld hebt. Vermeld hierbij maand en jaartal (van/tot). Onbetaald werk en stages mag je hier ook benoemen. Het geeft ook inzicht voor een potentiële werkgever om te weten wat jouw taken en verantwoordelijkheden waren bij elke baan, houdt het wel kort en krachtig. Benadruk vooral werkervaringen die aansluiten bij de functie waarop je solliciteert. Extra tip: veel werkgevers vinden het prettig als je je werkervaring achterstevoren beschrijft, dus niet in chronologische volgorde maar andersom. Je benoemt hierbij jouw huidige/laatste baan als eerste.

·         Vaardigheden; benoem hier jouw vaardigheden/talenten. Is er iets waarin je bijv. uitblinkt? Vermeld dat vooral onder dit kopje. Is het een vaardigheid die van pas kan komen bij de functie waarop je solliciteert, vermeld dat ook. Denk hierbij aan vaardigheden zoals blindtypen, MS Office beheersing, goede pc vaardigheden etc.

·         Hobby’s en sport; heb je hobby’s en/of sporten die je graag beoefend? Benoem deze, het toont jouw (persoonlijke) interesses aan.

Sollicitatiebrief

Je hebt nu jouw cv in orde gemaakt en nu ga je over naar het schrijven van een sollicitatiebrief. Een goede motivatie begint met je cv, dit is het allereerste waar een bedrijf naar kijkt. Zorg ervoor dat jouw cv er netjes uitziet en dat de belangrijkste punten eruit springen. Heb je een gat in je cv omdat je een tijd niet gewerkt hebt? Vul dit gat aan met het vermelden van bijvoorbeeld cursussen die je gevolgd hebt, hobby’s die je hebt uitgevoerd en eventuele vrijwilligerswerk die je hebt gedaan.

Er zijn bij het schrijven van een sollicitatiebrief een paar regels die je volgen kunt.

Regel 1: Je sollicitatiebrief sluit aan op de vacature waarop je solliciteert. Een standaardbrief is dus nooit genoeg. Het is aan jou om de lezer ervan te overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent voor de baan.

Regel 2: Spelfouten maken in je cv of sollicitatiebrief is simpelweg “not done”. Laat je cv altijd door iemand anders lezen voordat je deze verstuurt.

Extra tips:

Probeer je te verplaatsen in het bedrijf en bedenk voor jezelf wat voor een persoon zij precies zoeken. Gebruik een toon en stijl die bij jou passen maar ook bij het bedrijf. Gebruik hierbij korte, niet (al) te ingewikkelde zinnen.

Maak korte alinea’s en zorg dat je brief niet langer dan één A4 wordt. Begin je brief met een sterke openingszin, laat de lezer weten waarom je deze brief schrijft. Leg vervolgens uit waarom jij zo goed bij de organisatie zou passen. Vermeld jouw persoonlijke pluspunten, opleiding, ambities en relevante werkervaring. Maar vertel niet teveel, de werkgever moet (zodanig) nieuwsgierig naar je worden zodat hij/zij voor een gesprek uitnodigt. Noem eventueel ook ervaringen die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert en bespreek die aan de hand van feiten en resultaten. 

Sluit tot slot af met een samenvattende zin waarin je verwijst naar een mogelijk sollicitatiegesprek. Wees vooral enthousiast, zelfbewust, niet al te bescheiden in je brief. En formuleer bovenal jouw brief op een positieve manier. 

Voorbereiden 

Tijdens een sollicitatiegesprek krijg je de kans om jezelf te presenteren en kennis te maken met de werkgever. Oftewel, dat is het moment om te laten zien dat jij de persoon bent voor de baan. Bereid je hier goed op voor. 

Je kan thuis alvast voorbereiden door zoveel mogelijk informatie te verzamelen over het bedrijf. Bezoek de website van het bedrijf en neem eventueel het jaarverslag door. Als je iemand kent die bij het bedrijf werkt, vraag dan naar zijn/haar ervaring en om eventuele tips die je kan gebruiken. 

Vaak worden in sollicitatiegesprekken dezelfde soort vragen gesteld, bereid je hierop voor. Dit kan je doen door deze vragen van tevoren voor jezelf te beantwoorden. Een paar voorbeelden van deze vragen vind je hieronder: 

       ·         waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

       ·         waarom wil je bij dit bedrijf werken?

       ·         waarom wil je deze baan?

       ·         wat verwacht je van dit werk?

       ·         waarom zou juist jij deze baan moeten krijgen?

       ·         kun je een paar goede en een paar slechte eigenschappen van jezelf noemen?

Extra tip: Ga ruim op tijd van huis weg, zodat je zeker op tijd aanwezig bent. Neem het telefoonnummer mee van je contactpersoon bij het bedrijf. Als je onderweg vertraging oploopt, kun je deze bellen en waarschuwen dat je iets later komt.

Nog een gouden regel: kleed je netjes aan en pas je aan op de bedrijfscultuur, maar blijf vooral jezelf.

Het sollicitatiegesprek

Je hebt je sollicitatiebrief verstuurd en je bent uitgenodigd op gesprek, nog een paar tips om je op weg te helpen tijdens jouw gesprek.

Wees tijdens het gesprek enthousiast en toon interesse in het bedrijf. Houdt oogcontact met je gesprekspartner. Zit rechtop, leg je armen op leuning van je stoel of op tafel. Houdt een open houding, dus niet je armen over elkaar doen, dit komt gesloten over. Wacht altijd netjes tot jouw gesprekspartner uitgesproken is, val de ander nooit in de rede.

Alleen jij kunt de interviewer overtuigen van jouw geschiktheid. Geloof dus in je
zelf en straal dat ook uit! Aan het einde van het gesprek krijg je bijna altijd de vraag of jíj nog vragen hebt. Bereid daarom van tevoren een paar positieve vragen voor, dit toont interesse aan. 

De afsluiting

Aan het einde van het gesprek zal er aangegeven worden hoe de sollicitatieprocedure verder verloopt. Jij mag hier ook naar vragen. Er kan sprake zijn van een tweede gesprek of een assessment. Geef iedereen bij het verlaten van de gespreksruimte een hand en dank de aanwezigen voor hun tijd.

Social media en solliciteren

Tegenwoordig zit bijna iedereen op social media en potentiële werkgevers maken hier graag gebruik van door toekomstig personeel op social media, zoals Facebook en Twitter, te screenen. Wees dus voorzichtig met wat je online zet, het kan allemaal opgezocht worden!

Een paar social media tips:

·
   Pas op wat je plaatst op social media en bedenk hoe een toekomstige werkgever daar tegenaan kijkt.
·   Scherm zoveel mogelijk af met behulp van je “instellingen”.
·   Plaats geen foto’s die je ook niet aan je grootouders zou laten zien.
·   Google jezelf af en toe, daarmee kan je zien wat er online over jou te vinden is.

Je kunt social media ook in jouw voordeel laten werken. Als toekomstige werkgevers jou toch gaan opzoeken, zorg er dan voor dat je eruit springt. Maak een Linkedin profiel aan, gebruik voor jouw profielfoto een leuke maar toch nette foto. Laat zien dat je met je vak bezig bent door relevante artikelen aan te halen en daar iets van te vinden. Start bijvoorbeeld een blog op waarin je schrijft over werk gerelateerde onderwerpen. Linkedin is ook een heel goed middel om jouw netwerk mee uit te breiden. Schrijf tot slot een korte (maar pakkende) samenvatting over jezelf in je profiel: dit is voor jou de kans om jezelf te presenteren.

Misschien ben jij iemand die zich beter kan uiten op andere manieren, denk hierbij aan een video-cv. Maak een korte video-cv voor op (bijv) jouw profiel. Voor je daarmee aan de slag gaat zijn hier een paar video-cv tips voor je.

  • Altijd landscape filmen
  • Zorg ervoor dat je goed te verstaan bent
  • Houdt de camera stil
  • Zit niet te ver weg maar ook niet te dichtbij
  • Trek iets leuks aam en zorg dat je er verzorgd uitziet
  • Zorg ervoor dat je gemotiveerd en enthousiast overkomt
  • Wees kort en bondig; maak van tevoren keuzes in wat je wilt vertellen
  • Laat je nooit negatief uit over je vorige werkgever
  • Maak geen salariseisen
  • Wees eerlijk over jouw werkervaring

 

 

 

Vacatures

Bekijk ons actuele aanbod van vacatures en solliciteer!

Direct inschrijven

Schrijf je in en wij gaan voor je op zoek naar de perfecte job!

Solliciteren

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc ultricies, ex id sodales tincidunt, nibh ligula aliquet lorem, in posuere quam nulla sed erat. Lees alle tips

Curriculum Vitae

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc ultricies, ex id sodales tincidunt, nibh ligula aliquet lorem, in posuere quam nulla sed erat. Lees alle tips

Linkedin

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc ultricies, ex id sodales tincidunt, nibh ligula aliquet lorem, in posuere quam nulla sed erat. Lees alle tips